Digital clock

Saturday, November 14, 2009

NOVEL BERSIRI:MENCARI HUMAIRA' HATI

SEPULUH

            “DIA jadi datang ke tak?” Soal uminya. Adli menggelengkan kepala. Dia menghela nafas panjang sebelum menghenyakkan punggung di atas sofa. Alat kawalan jauh dicapai dari meja kecil sebelum ditekan punat merah. Matanya difokuskan kepada siaran televisyen yang tidak tahu pangkal mulanya.
            “Malaslah umi...Adli dah bosan macam ni...”
            “Umi minta ajak dia makan malam, itu aja...”
            “Adli tahu...tapi dia garang sangat! Pagi sampai ke petang, asyik nak marah Adli aja. Ingat Adli ni batu? Tunggul kayu? Adli cuma nak kawan...tu aja...” Adli meluahkan bicara hatinya. Umi tertawa kecil. Dia mengusap bahu anak lelakinya dengan lembut.
            “Sabarlah...ermm...umi nak tanya, boleh?” Soal uminya.
            “Ya...tanyalah...apa dia?” Adli membalas lembut.
            “Umi dah carikan seseorang...”
            “Umi...can we discuss it later? Adli kusut dengan semua ni...”
            “Namanya Raudhah...anak Mak Cik Salbiah. Tengah hari esok umi ajak dia makan di sini. Adli jangan lupa balik awal tau...” Pesan uminya dengan lembut. Adli tidak memberikan jawapan. Matanya masih terpaku pada kaca televisyen. Uminya menghela nafas panjang. Dia bingkas bangun sebelum menapak ke biliknya.
            “Insya-Allah, kalau sempat Adli balik awal esok...” Adli memberikan jawapan. Uminya terhenti. Tersenyum lebar uminya tatkala mendengar jawapan anaknya. Umi segera melangkah kembali. Hatinya berdoa semoga jodoh anaknya dipanjangkan kali ini.
            Adli menghela nafas panjang. Sukarnya begini! Hatinya berkeras enggan bermain cinta dengan gadis lain. Cukuplah dia diperdaya dengan pujuk rayu wanita. Mengapa uminya mahu dia bernikah sangat? Ah...hatinya tak betah untuk menghampakan permintaan umi. Dia bersandar di sofa sambil mengurut-urut lehernya. Azlina, mengapa sukar sekali kau menerima pelawaanku untuk menjadi sahabatmu?
***
            AZLINA termangu di hadapan komputer ribanya. Entah mengapa, dia asyik terfikirkan peristiwa herdikannya terhadap Adli. Adakah dia terlalu berkasar dengan lelaki itu?
            Dia membaringkan tubuhnya sambil memandang kipas di syiling. Fikirannya menerawang mencari kembali memori yang dicipta Adli. Ah, sukarnya begini!
            “You OK tak ni?” Soal Fieqa, teman serumahnya. Dia membawa dua gelas minuman lalu dihulurkan segelas kepada Azlina. Azlina mengalihkan pandangan. Dia bingkas bangun sambil duduk menghadap Fieqa.
            “Yes...I’m okay...” Azlina membalas. Tangannya mencapai gelas berisi Nescafe panas itu. Fieqa memerhatikan komputer riba yang masih terpasang namun tidak digunakan.
            “You tengah online ke?” Soal Fieqa.
            “Ya...kenapa?” Soal Azlina kembali.
            “Tak ada apa-apa...tengok dekat skrin tu tak ada apa-apa pun...” Sindir Fieqa sebelum menghirup air. Azlina mengalihkan pandangan ke arah skrin komputer ribanya. Oh, hampir terlupa dia untuk memeriksa Facebook, My Space, Friendster dan e-melnya! Pantas ditekannya kekunci kiri tetikus ke arah ikon pelayar internet. Fieqa tertawa kecil melihat gelagat Azlina.
            “Are you in love???” Duga Fieqa.
            “What???” Soal Azlina kembali.
            “Tak turun makan...dari petang tadi asyik terperap dalam bilik. Bila I jengah ke sini, you masih termenung depan laptop. Ingatkan buat kerja, tapi dibiarkan aja laptop tu terpasang...something fishy...” Fieqa menjelaskan rasa hatinya.
            “I’m okay...don’t worry...” Balas Azlina. Fieqa duduk di sebelah temannya sebelum gelas minuman diletakkan di atas meja kecil. Dia mengerti temannya itu bukan  jenis yang pandai berbohong.
            “Ada masalah, kongsilah...mana tahu, dapat ringankan beban...” Ucap Fieqa sambil memegang lengan kanan Azlina. Gadis itu tersenyum pahit. Berat rasanya untuk dikhabarkan apa yang telah dilakukannya pada Adli petang tadi. Rasa bersalah meluap-luap dalam hati.
            “Let bygone be bygone...” Ucap Azlina, perlahan.
            “Iyalah...tapi masalah jangan dipendam, nanti memakan diri...I masuk bilik dulu. Nasi dan lauk-pauk I dah letak bawah tudung saji. Kalau you nak panaskan, pakai aja oven microwave tu. Jangan tak makan langsung. Tak baik seksa diri...” Pesan Fieqa sebelum bingkas bangun. Dicapainya gelas berisi minuman sebelum menapak menuju ke luar bilik.
Azlina hanya memerhatikannya dengan sorotan mata. Kadangkala ada perkara yang tidak harus diceritakan kepada teman ataupun orang lain. Dihela nafas panjang sebelum Nescafe dihabiskan. Azlina masih termangu di sisi katil, memikirkan tentang kedegilan dan kekasarannya.
            Kata Adli, dia sekadar mahu menjalin hubungan persahabatan. Namun Azlina tak mudah menerimanya sebegitu rupa. Dia dah serik bersahabat dengan lelaki! Untuk bercinta, apatah lagi! Didoakan semoga Adli mengerti maksud hatinya. Bukan bermaksud menyakiti hati namun tidak mahu diri ‘diracun’ lagi...
            True love is like ghosts...
            Which everybody talks about it...
            But few have seen...